Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Ugandas børn bliver naturens bedste hjælpere

WWF Verdensnaturfonden støtter ugandiske børn og unge i selv at bevare og genoprette livsvigtige balancer i naturen omkring dem. Det går årets overskud fra U-landskalenderen til.

I den bjergrige Rwenzori-region bor folk midt i noget af Ugandas rigeste natur – men klimaet har forandret sig. Vejret er varmere og regntiden vildere. Jordskred og oversvømmelser rammer marker, huse og veje.

Med ’Grønne skoler’ bliver børn og unge uddannet i at tackle klima-forandringerne lokalt – og bringe de nye ideer med hjem i landsbyen. De arbejder bl.a. med at plante træer, der holder på jorden, giver skygge og mad. Og dyrker køkkenhaver, der passer til det nye klima.

WWF Verdensnaturfonden vil plante grønt håb og handlekraft i en generation af børn og unge, der bor i Ugandas vestlige landdistrikter op ad nationalparken og de dramatiske bjerge i Rwenzori-regionen.

Her lever folk i små landsbysamfund helt tæt på naturen og er dybt afhængige af den for at få mad, beskyttelse og rent vand. Men både klimaforandringer og rovdrift på skove, dyr og land truer børnenes fremtid.

Med årets projekt for U-landskalenderen vil både lærere og børn blive uddannet i at passe på naturen og genopbygge den – og de får støtte til at begynde arbejdet med lokal naturbevaring og nye dyrkningsmetoder.

Her bor projektet

WWF Verdensnaturfondens projekt ligger i det vestligste Uganda – på grænsen til DR Congo og lige på ækvatorlinjen. Her er noget af verdens rigeste natur med både halvtørre buskområder, tropisk regnskov og vilde vulkanske bakker og bjerge. På toppen af bjergene ligger også verdens eneste ækvatoriale gletsjer. Den leverer drikkevand til over to millioner mennesker.

Her bor folk også helt tæt på et rigt dyreliv, hvor bl.a. elefanter, flodheste, leoparder og aber er en del af hverdagen. Balancerne mellem dyr, planter og mennesker er livsvigtige. Men nu er de balancer under pres.

Klimaforandringerne er for længst sat ind. Det giver voldsomme tørkeperioder, men også oversvømmelser og jordskred.

De stigende temperaturer får gletsjeren til at smelte hurtigere, og samtidig bliver regntiden længere og vildere. Det får floderne til at gå over deres bredder og skaber jordskred. På en enkelt nat kan brølende vandmasser rive huse, skoler, marker og veje med sig. Det vildere vejr kan ødelægge høsten, så maden bliver knap.

Stort pres på naturens ressourcer

Men naturen bliver også presset af, at der er udbredt fattigdom – og at befolkningen samtidig vokser.

Det betyder nemlig, at der bliver brug for mere landbrugsjord, og det går især ud over skove og vådområder. Og når høsten svigter, må mange også ty til hurtige indtægter fra ulovlig træfældning. Alt sammen en udvikling, der gør områderne langt mere udsat for ødelæggende jordskred – og i øvrigt forværrer klimaforandringerne.

Øget krybskytteri har også gjort et stort indhug i en række sårbare arter.

Viden skal redde børn og unge

I Uganda er gennemsnitsalderen 15 år, og det er den unge generation, der kommer til at tackle klimaforandringer, pres på naturen og fødevareknaphed. Hvis de skal kunne klare de udfordringer, så skal klima og natur på skoleskemaet.

De skal lære, hvordan de får genoprettet den lokale balance – og får større udbytter fra familiernes små køkkenhaver. Og det er målet med projektet ’Grønne skoler.’

Den indsats er der brug for støtte til. I en region som Rwenzori er kvaliteten af uddannelsen dårlig. Mange lærere har brug for mere uddannelse, og der er stor mangel på undervisningsmaterialer. Desuden gør netop oversvømmelser og jordskred det ofte svært at komme frem til skolen

’Grøn skole’ er både uddannelse og forandring

’De grønne skoler’ giver børnene og de unge uddannelse i naturbevaring og metoder, men engagerer også både dem og skolerne i konkrete lokale indsatser.

De lærer om naturen og de vilde dyr i området, de får forståelse for, hvor afhængige de er af naturen, og lærer om de udfordringer, klimaforandringerne vil give. Desuden får de konkrete værktøjer til at beskytte og genopbygge deres helt lokale natur.

De arbejder med plantning af forskellige typer træer, som hindrer jordskred, giver skygge og giver mad. De arbejder med plantning af f.eks. bambus, der beskytter udsatte flodbredder. Og de arbejder med køkkenhaver med nye afgrøder og nye metoder, som er bæredygtige og giver større høst.

Samtidig skal projektet også videre ud i de små landsbysamfund. Derfor lærer børnene at give deres viden videre i familien, og de får bl.a. frø og stiklinger med hjem.

På den måde skal de grønne skoler blive midtpunkt for en grøn forandring, som vil brede sig.

Fakta om WWF

WWF Verdensnaturfonden er en af verdens største og mest indflydelsesrige miljøorganisationer med over fem millioner støtter globalt og mere end 1.200 projekter over hele verden. Forkortelsen WWF står for World Wide Fund for Nature.

Det overordnede mål for WWF er at arbejde for en verden, hvor mennesker og natur lever i harmoni, og hvor planetens ressourcer forvaltes bæredygtigt for nuværende og kommende generationer.

WWF har arbejdet i Uganda i over 30 år. I projektområdet ved Rwenzori blandt andet med at plante træer i bufferzonen op mod nationalparken, så skoven forbliver urørt samt med at skabe bæredygtige indkomster for den lokale befolkning.

Disse FN-verdensmål støtter projektet

Mål 2: Ingen sult: At plante frugttræer og buske samt etablere skolegrøntsagshaver bidrager til bekæmpelse af sult.

Mål 4: Kvalitetsuddannelse: Projektet udvikler undervisningsmaterialer i natur og klima samt træner lærere i at undervise i materialet.

Mål 5: Ligestilling mellem kønnene. Der vil være stor fokus på lige adgang og deltagelse for piger og drenge i de Grønne Skoler.

Mål 13: Klimaindsats og SDG 15:Livet på land:

Fokus på natur og klima i hele projektet vil bidrage til øget biodiversitet på land og øget klimahandling samt modstandsdygtighed med plantning af skovområder på skolerne.

Mål 17: Partnerskaber for handling: En stor del af projektet består i at opbygge partnerskaber mellem skoler, distriktsmyndigheder og regeringen.

Bestil klassesæt nu

Trykt klassesæt 200 kr.
(Pris ekskl. moms)

  • 30 elevbøger
  • 2 lærervejledninger
  • Adgang til app og web

Bestil trykt klassesæt

Bestil gratis PDF-klassesæt

Få nyhedsbrevet - og ekstra muligheder

Med U-landskalenderens nyhedsbrev til lærere får du tilbud om materialer og muligheder fra Danida – og opfølgning på resultaterne og hvad andre lærere mener. Det kommer 3-4 gange årligt.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet

1.200 danske klasser planter træer

1.200 danske klasser vil i efteråret plante et træ lokalt ved deres skole – og så bliver der plantet 10 ekstra træer i Uganda.

De 1.200 klasser har meldt sig til den ekstra 'Plant et træ'-kampagne, som WWF sammen med VELUX Gruppen laver i forbindelse med årets U-landskalender.

Du kan stadig nå at bestille både trykte klassesæt og alt det gratis materiale til selve det store tema om U-landskalenderen. Men den ekstra træ-kampagne er lukket – der blev udsolgt på få uger!

Læs mere her

Del på Facebook