Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Filmbank

Her finder du alle de film, som er en del af Børnenes U-landskalender 2024 om Uganda. Så har du dem samlet og klar til afspilning på ét sted. Der er både underholdende fiktion fra DR og masser af små dokumentariske film fra Danida og WWF.

Vælg en filmrække:

Årets musikvideo: Venner med naturen (på vej) Dansevideo: Venner med naturen (på vej) Tutorials Introduktion til Uganda – film fra Danida DR Ultra: Klassen (på vej) DR Ramasjang: Jagten på regnbuens eliksir (på vej) Film fra ’Ugandas børn’ (børneportrætterne) Film fra ’Grønne skoler’ (årets projekt for børn)

Årets musikvideo: Venner med naturen (på vej)

DR forventer, at I kan se den fra uge 41

Dansevideo: Venner med naturen (på vej)

DR forventer, at I kan se den fra uge 41

Tutorials

Her får du og eleverne en kort introduktion til at arbejde med de to web-værktøjer – for de fleste elever er dette nok til, at de selv kan gå i gang. Du kan som lærer få en nærmere gennemgang og gode tips i menuen til venstre under ’Fotohistorier’ og ’Børnenes egen kalender’.

Sådan laver I jeres egen foto-historie (03:54)

Tutorial, der viser, hvordan eleverne laver deres egne fotohistorier.

Sådan laver I jeres egen digitale u-landskalender (05:44)

Tutorial, der viser, hvordan eleverne laver deres egen digitale u-landskalender.

Introduktion til Uganda – film fra Danida

En række film fra Uganda, der er lavet særligt til dette års undervisningsmateriale. I kommer bl.a. på tur i storbyen Kampala, i bjerglandsbyer og ude i Ugandas natur.

Velkommen til Uganda (07:51)

I denne film får I en spændende introduktion til livet i Uganda i byen og ude på landet. Filmen er oplagt at indlede forløbet med.

Her er Kampala (05:47)

Oplev Ugandas hovedstad Kampala på nært hold. Se, hvordan man laver den populære street food ’rolex’ og hvordan folk lever i storbyens fattige slumområder.

Landsbyen i bjergene (06:34)

Her får I et unikt indblik i børns liv i en landsby ved foden af de grønne bjerge i vestlige Uganda. Kom med i skole og se, hvad børnene laver, når de har fri.

Ugandas natur og vilde dyr (05:08)

Tag med på safari i Ugandas store nationalparker og oplev landets vilde og fantastiske dyreliv. Her finder I både løver, giraffer, næsehornsfugle og de sjældne bjerggorillaer.

Sjov vandkunst (01:05)

En lille film om en mand i Ugandas bjerge, der har en helt specielt hobby: Han bruger vandkraft fra floden på den sjove måde.

Anne Sofie Hammer om ”Biira og leoparden” (04:22)

Forfatteren fortæller selv om sine indtryk af Uganda og om hendes tanker bag årets bog ’Biira og leoparden’.

Musikklubben i slummen (01:48)

I et af Kampalas slumområder finder børn og unge sammen i en helt særlig musikklub, hvor de spiller på blæseinstrumenter.

Tæl til 10 på lukonzo (00:37)

Et af stammesprogene i Uganda hedder lukonzo. Lær her, hvordan man tæller til 10.

Sådan giver du hånd (00:49)

I Uganda giver man hånd på en særlig måde. Lær håndtrykket her.

Lær ord på lukonzo (01:07)

Lær, hvordan man siger velkommen, tak og jeg elsker dig på lukonzo.

DR Ultra: Klassen (på vej)

En episode af dette års Klassen-serie, hvor erfaringer fra Uganda gør en forskel.
DR forventer, at I kan se serien fra uge 42.

DR Ramasjang: Jagten på regnbuens eliksir (på vej)

En ny serie med Ramasjangs mest populære figurer, Hr. Skæg og Motor Mille, der rejser til Uganda. De kommer igen på en stor opgave med at redde regnbuen. For at redde den røde farve i hele verden – og den røde farves vogter, Ugandalf - skal de to venner på en hæsblæsende skattejagt rundt i Ugandas fantastiske natur for at samle alle regnbuens eliksirer. Heldigvis får Motor Mille og Hr. Skæg hjælp af Ugandas børn, der viser dem, at det er vigtigt at være gode venner – også med naturen!

DR forventer, at I kan se serien fra uge 42

Film fra ’Ugandas børn’ (børneportrætterne)

Her lærer I tre børn godt at kende. De bor forskellige steder i Uganda, og de fortæller om deres hverdag og deres drømme. Filmene ligger også inde i hjemmesidens tema ’Ugandas børn’ som en del af årets tre børneportrætter. Læs også mere om temaet i menuen til venstre. Filmene og børneportrætterne er lavet til Børnenes U-landskalender af årets organisation, WWF Verdensnaturfonden.

Courage viser sit hjem (02:08)

Mød Courage på 12 år, der bor i Rwenzori-bjergene i et lille hus af jord og ler. Han bor meget tæt på sin bedstefar og bedstemor og deres to hunde. De har både køer, høns og geder, som Courage passer hver dag.

Courage går i skole (02:02)

Courage viser sin skole og hvad han godt kan lide at lave i frikvarteret. Vi møder også hans bedste ven, Charles.

Courage spiser frokost og spiller bold (01:36)

Vi er med Courage i køkkenet, hvor han hjælper sin mor med at lave frokost. Der er også tid til leg og hygge. Courage elsker at spile volleyball med sin bror. Tørresnoren fungerer fint som net.

Courage henter vand og geder (02:33)

Det er Courages job at hente gederne hjem fra græs på bjerget hver eftermiddag. Gederne er ikke altid nemme at få med hjem, de vil hellere blive på bjerget og spise det grønne græs.

Jania viser sit hjem (01:55)

Kom med inden for i Janias hjem. Hun er 11 år og bor ved en af de store søer. Her bor hun med sin familie og sin bedste veninde, som hun laver meget sammen med.

Jania går i skole (02:26)

Jania viser, hvordan hendes skoledag er. Hun har matematik, spiller stikbold i pausen og går en tur på biblioteket. Hun vil gerne være sygeplejerske.

Jania renser fisk (02:00)

Jania tager os med ned til fiskerlejet ved søen. Hun hjælper sin mor med at rense fisk. Hun er hurtig og dygtig med den skarpe kniv. Først renser og skyller hun fisken, så skal den tørre, inden den kan blive solgt på markedet.

Jania hjælper med at lave frokost (02:15)

Hver dag går Jania hjem for at spise frokost. Her viser hun, hvordan hun hjælper sin mor med at lave fisk og grøntsager over kul. De heldige høns får resterne.

Jania sælger fisk på markedet (01:37)

I weekenden tager Jania og hendes veninde på markedet for at hjælpe Janias mor med at sælge familiens fisk.

Daniel viser sit hjem (02:55)

Daniel er 11 år og viser rundt i sit hus i den store by i provinsen. Han bor i et stort murstenshus med have og terrasse. Daniel deler værelse med sin lillesøster og viser sit kæreste eje, sin cykel.

Daniels mor laver søndagsfrokost (02:12)

Hver søndag hygger Daniel og familien sig. De spiser søndagsmiddag, som Daniels mor og tante bruger mange timer på at tilberede. Det er Daniels job at tage opvasken. Den er stor.

Daniel leger og laver lektier (01:32)

Daniel viser alt sit legetøj frem. Han kan godt lide at sidde i stuen og lege med sin søster

Daniel cykler ned og handler (01:52)

Det er Daniels job at køre ned til butikken på sin cykel og hente krydderier, når hans mor mangler noget til at lave mad.

Daniel cykler til sit yndlingssted (01:53)

Daniel viser os sit hemmelige sted, hvor han tager hen, når han gerne vil have fred til at være sig selv. Pludselig får han travlt med at komme hjem, da regnen kommer.

Film fra ’Grønne skoler’ (årets projekt for børn)

Her er alle de små film, der ligger inde på den temaside, hvor eleverne kan opleve, hvad årets hjælpeprojekt går ud på – og hvordan det kommer til at gøre en forskel for børn og unge i Uganda. Filmene er lavet til Børnenes U-landskalender af årets organisation, WWF Verdensnaturfonden

Asia og Matias: Klimaet i vores bjerge (02:25)

Matias og Asia fortæller, hvordan de mærker, at klimaet har ændret sig i bjergene, hvor de bor.

Matias: Vi planter træer i ' Grøn skole’ (01:57)

Børnene i de ’Grønne skoler’ er blevet rigtig gode til at plante træer. Mange træer i området er blevet fældet, men nu hjælper de både skolen og naturen ved at plante træer og bambus.

Kom med i WWF’s børnehave til træer (01:53)

Tag med på besøg i en børnehave for små nye træer. I børnehaven sørger WWF for, at træerne vokser sig stærke, inden de skal ud i naturen og bo. Hør mere om, hvorfor træer er så vigtige for både dyr og mennesker.

Asia og Matias: Vores håb for fremtiden (01:39)

De to børn fortæller, hvordan de tænker om fremtiden i bjergene. De synes, det er fedt, at de kan gøre en forskel og også give en masse viden videre til deres forældre.

Del på Facebook