Gå til hovedindholdet

WWF arbejder for en levende klode

Her fortæller WWF Verdensnaturfonden selv om deres måde at arbejde på:

Der er alvorlige problemer for naturen mange steder på kloden. Både plante- og dyrearter bliver truede eller uddør i et antal, som vi skal millioner af år tilbage for at finde magen til. Heldigvis kan der faktisk gøres noget ved det.

WWF Verdensnaturfonden er verdens største naturbevarende organisation. Den arbejder for at beskytte naturen og de vilde dyr over hele kloden. I bl.a. Uganda arbejder WWF på samtidig at styrke lokale folks livsvilkår.

Som natur- og miljøorganisation har WWF nogle særlige muligheder alene på grund af dens størrelse. Den arbejder på tværs af landegrænser kloden rundt med centrale mærkesager, som er at bevare truede dyrearter, bevare vigtige økosystemer som skove og hav samt bekæmpe klimaforandringerne.

Organisationen arbejder med projekter på landjorden i over 100 lande og samarbejder med både lokale befolkninger og med politikere på mange niveauer – lige fra Christiansborg til EU og FN.

Omfattende projekter for naturen

Mange af WWF’s projekter er store og strækker sig over mange år. De har fx arbejdet med pandaer i Kina i mere end 40 år. Med bjerggorillaer i Centralafrika i mere end 30 år. Og med at stoppe illegal handel med vilde dyr i mere end 40 år.

Projekterne er ofte en blanding af flere typer indsatser. Når naturen skal beskyttes eller have mere plads, og når vilde dyrs levesteder skal bevares, arbejder WWF fx ofte samtidig på bæredygtig forvaltning af bestemte naturressourcer, overvågning af dyrebestande, beskyttelse af naturområder og bekæmpelse af krybskytteri.

Naturen er helten

Det er en vigtig pointe for WWF, at en sund og stærk natur også er løsningen på flere af de store globale kriser.

Når man fx genopretter vådområder, rejser skov eller arbejder for bæredygtige måder at drive landbrug på, styrker man samtidig naturens evne til at sikre nogle af de helt centrale livsbetingelser for mennesker – både globalt og helt ned til livet i den mindste afrikanske landsby: Livsbetingelser som god jord, rigt dyreliv, rent vand, ren luft og klimaregulering.

Bedre landbrug til bønderne

Det er netop også ideen bag WWF’s arbejde i Uganda. Her dyrker de fleste familier i landdistrikterne selv det meste af den mad, de spiser – og ofte er salg af afgrøder også familiens vigtigste eller eneste kilde til en lille indtægt.

Derfor er gode balancer mellem jorden, vandressourcerne, planterne og dyrelivet helt afgørende for, hvordan folk kan klare sig.

Når WWF Verdensnaturfonden arbejder på at udbrede bæredygtige landbrugsmetoder, underviser deres folk bl.a. i, hvordan lokalbefolkningen bedst kan bruge naturens egne små hjælpere til at sikre en større og mere stabil høst.

Fx kan biller, regnorme og svampe være med til at sikre, at markerne ikke bliver udpint, men fortsætter med at give familierne en frugtbar jordbund.

De træner også folk i, hvilke typer af afgrøder der er bedst at dyrke i deres lokalområde for at tilpasse sig klimaforandringerne, og for samtidig at bevare en god jordkvalitet.

De træner dem også i at lave naturlig gødning og forebygge eller bekæmpe skadedyr med skånsomme metoder.

I de ugandiske bjerge er elefanten fx et beskyttet dyr – men det er samtidig en yderst uvelkommen gæst i de små familielandbrug: Elefanterne æder af afgrøderne og ødelægger jorden ved at trampe rundt.

Men de kan holdes borte fra markerne på en ikke-skadelig måde ved at sætte bistader op. Elefanterne er nemlig bange for de stikkende bier.

Grønne skoler skaber forandring

Et klassisk eksempel på WWF’s måde at arbejde på lokalt er også de ’Grønne skoler’ i Uganda, som pengene fra dette års U-landskalender går til.

De ’Grønne skoler’ er undervisning af børn og unge, der foregår ude på de lokale skoler, og de er et led i en hel række andre naturindsatser i området.

Ved at uddanne børnene i lokal naturbevarelse sikrer WWF, at det store arbejde, som er lagt i området gennem årtier, ikke bliver tabt på gulvet bagefter, men bliver ført videre af de kommende generationer.

Sådan arbejder WWF i Uganda

  • Beskytter biodiversitet og dyreliv. Ugandas dyreliv er unikt, fordi naturen mange steder er så frodig og varieret – med både vådområder, savanne, bjerge, skove og søer.
  • Samarbejder med folk lokalt om at beskytte skov og plante ny skov. Bygger bl.a. planteskoler, hvor ugandere dyrker de træer, som senere bliver plantet ud.
  • Omskoler tidligere krybskytter til skovbetjente, som patruljerer og beskytter de vilde dyr i nationalparkerne.
  • Uddanner unge i at beskytte og styrke naturen gennem ’Grønne skoler’.
  • Skaber job, der giver de lokale en fast indkomst og gavner naturen. Et eksempel er at hjælpe folk i gang med biavl. Bierne gavner naturen, og honningen giver en fast indkomst. Et andet eksempel er bambus: Ved at plante bambus i udsatte områder beskyttes marker, veje og huse mod oversvømmelse. Og den stærke bambus kan de lokale forarbejde til bl.a. møbler, kurve og tæpper. Det giver familierne råd til fx at sende deres børn i skole.

Hvem er WWF?

Forkortelsen WWF står for World Wide Fund for Nature – på dansk Verdensnaturfonden. Det er en af verdens største miljøorganisationer. Den har over fem millioner støtter globalt, og den arbejder på mere end 1.200 projekter over hele verden.

WWF’s mål er at arbejde for en verden, hvor mennesker og natur lever i harmoni, og hvor planetens ressourcer forvaltes på måder, der er bæredygtige både for nuværende og kommende generationer.

WWF har arbejdet i Uganda i over 30 år. I projektområdet ved Rwenzori har de bl.a. arbejdet med at plante træer i bufferzonen ind mod nationalparken, så skoven forbliver urørt, og har været med til at skabe bæredygtige indkomster for den lokale befolkning.

Del på Facebook